Opis
Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius) stanowi zbiór norm i standardów dotyczących żywności. Przetłumaczona na język polski część ogólna Kodeksu zawiera Zalecany Międzynarodowy Kodeks Praktyki – Ogólne Zasady Higieny Żywności oraz Załącznik opisujący system Analizy Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli (HACCP) i wytyczne jego stosowania. Ogólne Zasady obejmują łańcuch żywnościowy, od produkcji pierwotnej aż do ostatecznej konsumpcji, określając zalecenia i procedury dotyczące m.in. pomieszczeń, sprzętu, urządzeń, poszczególnych operacji produkcyjnych, higieny osobistej pracowników i czystości obiektów. Ważną część dokumentu stanowią zasady HACCP ustalające podstawowe wymagania przy wdrażaniu systemu oraz wytyczne ich praktycznego wykorzystania.
Tekst Kodeksu zamieszczono w dwóch wersjach językowych, co umożliwia zapoznanie się z jego brzmieniem oryginalnym. Publikacja ułatwia skuteczne wdrożenie systemu HACCP oraz dostosowanie do ogólnych wymagań higienicznych i zaleceń opisanych w Kodeksie Żywnościowym.
dr Małgorzata Wiśniewska – pracownik naukowo-dydaktyczny Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, autorka i współautorka publikacji i prac poświęconych problematyce zarządzania i zapewnienia jakości, m.in. w przemyśle spożywczym. Prowadzi zajęcia dotyczące norm ISO serii 9000 oraz Total Quality Magagement dla różnych grup i środowisk (studia dzienne, zaoczne, podyplomowe, MBA), posiada kwalifikacje auditora wiodącego systemu jakości oraz doświadczenie jako szkoleniowiec i doradca w polskich przedsiębiorstwach produkcyjnych. Specjalizuje się w problematyce dotyczące zapewnienia jakości przedsiębiorstw przemysłu spożywczego.
Stosownie do zapisów ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, duże podmioty branży spożywczej obowiązane są wdrożyć z dniem 1 stycznia 2004 r. system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP).
Przygotowana nowelizacja ustawy rozszerza ten obowiązek również na małe i średnie podmioty z dniem wejścia Polski do UE. W obecnym stanie prawnym małe podmioty obowiązane są opracować instrukcje dobrych praktyk higienicznych i sanitarnych.
Oferujemy unikatowe narzędzia przygotowane przez audytorów HACCP i specjalistów SANEPID-u w formie umożliwiającej samodzielne wdrożenie procedur, ich stosowanie i dokumentowanie, zgodnie z wymogami przepisów obowiązującego prawa.