Przez kilka ostatnich dekad polityka żywnościowa skupiała się na zapewnieniu wzrostu produktywności rolnictwa celem lepszej dostępności żywności, a także jej niższych cen. Jednak wobec obserwowanej skali marnowania żywności, współwystępowania otyłości i niedożywienia, a także negatywnych konsekwencji środowiskowych oraz nierównowagi w łańcuchu dostaw żywności polityka żywnościowa oprócz obszaru produkcji coraz częściej uwzględnia także obszar konsumpcji i dystrybucji żywności, rozważając - obok aspektów ekonomicznych - także przesłanki środowiskowe i społeczne.
Książka omawia wybrane instrumenty polityki publicznej, których celem jest zmiana zachowań konsumentów oraz dystrybutorów żywności na bardziej zrównoważone, oraz implikacje ekonomiczne, społeczne oraz środowiskowe tych instrumentów. W części empirycznej omówiona została również akceptacja społeczna dla tych interwencji. Z publikacji można dowiedzieć się:
czym jest zrównoważona konsumpcja i jakie są jej zasady
dlaczego w szczególnych przypadkach wskazane jest zastosowanie instrumentów rynkowych i regulacyjnych zmieniających zachowania konsumentów i dystrybutorów dotyczące żywności
z jakim profilem społeczno-ekonomicznym konsumentów była powiązana większa akceptacja społeczna interwencji w konsumpcję i dystrybucję żywności w przeprowadzonych badaniach.
Książka skierowana jest do osób zainteresowanych zrównoważoną konsumpcją i jej miejscem w zrównoważonym rozwoju oraz polityką żywnościową oddziałującą na konsumenta i dystrybucję w celu uzyskania bardziej zrównoważonego sposobu gospodarowania żywnością w duchu gospodarki o obiegu zamkniętym.