Niniejsza monografia, w kolejnym, uzupełnionym wydaniu, uwzględniającym zaistniałe zmiany w prawie, w dokumentach normatywnych oraz mającym na uwadze nowe zagrożenia, takie jak zmiany klimatu oraz pandemia C0VID-19, pozwala na zapoznanie się:
- z podstawami definicyjnymi i założeniami bezpieczeństwa ogólnego i bezpieczeństwa żywności
- ze zjawiskiem food crime (przestępstwa wymierzone w żywność i łańcuch żywnościowy)
- ze zjawiskiem klimatu i kultury bezpieczeństwa żywności, a także mało jeszcze znanymi i rozpoznanymi w łańcuchu żywnościowym - zjawiskami kultury sprawiedliwego traktowania (just culture) oraz sygnalizowania w dobrej wierze (whistleblowing)
- z czynnikami oraz uwarunkowaniami sprzyjającymi tworzeniu kultury bezpieczeństwa żywności
- z narzędziami pozwalającymi określić, zmierzyć i ocenić dojrzałość poziomu kultury bezpieczeństwa żywności w organizacji oraz wskazać na obszary wymagające doskonalenia
- z najnowszą literaturą krajową i zagraniczną dotyczącą opisywanych kwestii.